Објављено дана

TITO biografija Goldsteinovih

Biografija Josipa Broza Tita koju su napisali Ivo i Slavko Goldstein najobimnija je, najdetaljnija i najobuhvatnija njegova biografija napisana posljednjih godina. Ona pokriva apsolutno sve aspekte njegovog života i političkog delovanja, pa i one najkontroverznije.

Na knjizi „Tito“ su autori radili nekoliko godina, a o kako je temeljitom radu reč pokazuje i činjenica da rukopis ima 1300 kartica. To već samo po sebi govori da su se autori trudili da ne propuste da se detaljno pozabave svime što bi bilo važno, a posebno da ne propuste išta oko čega se i u najnovije vreme oko Tita vode polemike. To je ozbiljna, temeljita biografija minuciozno proverenih činjenica na temelju brojne dokumentacije i literature koja o Titu postoji, pa u knjizi ima više od 2200 beležaka. Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, jer se vrlo živo opisuju na temelju izravnih svedočanstava sudeonika događaja ključni momenti iz Titovog života. Naime, jedan od važnih izvora za ovu knjigu bili su brojni memoari Titovih saradnika i drugih svedoka njegovog delovanja.

Autori su prešli sve najvažnije etape života Josipa Broza Tita, posebno se baveći Titovim usponom na čelu jugoslovenske komunističke partije, vrlo uspešnim ratnim razdobljem, sukobom sa Staljinom, njegovim lutanjem kada je reč o smerovima razvoja jugoslovenskog socijalizma, a značajan napor napravljen je i da se opiše onaj deo njegove političke biografije koji se obično zanemaruje, a to su poslednje godine njegove vladavine, kada više nije imao niti snage niti sposobnosti da se suoči sa izazovima novog doba. Autori se bave i Titovom pozicioniranju na međunarodnoj sceni, laviranjem između Istoka i Zapada.

Nastoje što preciznije razdvojiti svojedobne mitove koji su se stvarali oko samoupravljanja i nesvrstanosti od onoga koliko su te dve ključne odrednice Titove politike bile stvarno vredne i važne. Vrlo je detaljno opisano i stvaranje njegovog kulta ličnosti u čemu je i sam Tito ključno sudelovao. Naravno da su se autori bavili i onim pitanjima o kojima se poslednjih godina vode polemike, posebno o kakva je bila Titova uloga u komunističkoj represiji za vreme rata i posle rata, pa i u kasnijem obračunu s neprijateljskom emigracijom. Poseban odeljak posvećen je „hrvatstvu i jugoslavenstvu Josipa Broza Tita“. Tu su i odeljci o odnosu Tita i Krleže, Tita i Tuđmana.

Knjiga govori i o njegovim uspesima, posebno kao vojskovođe, kao uglednog državnika na svetskoj sceni, a govore i o razdoblju ekonomskog razvoja zemlje u prvim desetljećima nakon rata. U knjizi ima jako mnogo novih stvari, posebno kada je reč o kontroverznim boravcima Tita u Staljinovoj Moskvi, o tome da li je Tito u potpunosti kontrolisao situaciju u dve najvažnije partizanske bitke na Neretvi i na Sutjesci, a vrlo je zanimljiv i sasvim novi pristup prikazu poslednjih godina Titovog života, sa posebnim naglaskom na njegov razlaz sa suprugom Jovankom.

U knjizi su pokriveni glavni aspekti i njegovog privatnog života, odnos sa svim njegovim službenim i neslužbenim suprugama, uključujući i moskovsku suprugu Luciju Bauer i ratnu neslužbenu suprugu Davorjanku Paunović Zdenku. Knjiga ne završava Titovom smrću, nego govori i o onome što je ostalo od njegove političke baštine.