Fund for Central and East

 
European Book Projects 

   Podaci o knjizi: Parmenion, Lav Makedonski

Autor: Gemel, Dejvid

Cena: 650.00 din.   Status: U prodaji    Polovna:

Ocena korisnika (1-5): 0     Dajte svoju ocenu knjige:

Izdavač: *Evoluta   God. izdanja: 2005

Edicija:

ISBN: 86-85957-01-x   Pismo: Latinica   Broj strana: 448   Povez: Meki   Format: 2
Prevodioci: Željko Petrović   Oblast:
Opis: Priča počinje 359. godine p.n.e, jednim u nizu sukoba Parmeniona sa spartanskim dečacima sa kojima se nalazi na vojnoj obuci. Svakodnevna borba za priznavanje spartanskog porekla (otac mu je bio spartanski junak, a majka Makedonka), od Parmeniona stvara ogorčenog usamljenika, koji igrom slučaja i povremenim uticajem vidovite Tamis postaje jedan od najboljih vojnih stratega tog vremena. Njegov jedini cilj je da uništi Spartu.
„Parmenion - Lav Makedonski" roman je koji prikazuje antički život i vojnu strategiju stare Grčke i njenih junaka. Dejvidu Gemelu polazi za rukom da začini priču emocionalnim turbulencijama i ljubavnom čežnjom glavnog junaka. Magija i emocije prožimaju ovu, na prvi pogled ratničku sagu, ali i opis svakodnevice ondašnjih stanovnika Sparte, Tebe, Pele... stvara jasnu sliku o životu antike. Nastavak „Parmeniona..." - „Mračni princ" najavljen je za početak ove godine.

Nova izdavačka kuća „EVOLUTA“ je počela sa radom taman na vreme da se na Sajmu knjiga pojavi sa dva naslova. Onaj koji je meni privukao pažnju je „PARMENION – Lav Makedonski“ koji je napisao Dejvid Gemel, prilično plodan engleski pisac koji je sada prvi put (regularno, sa svim otkupljenim pravima – živela borba protiv piraterije!!!) preveden kod nas.
Radnja počinje 859 god. p.n.e. jednim od mnogobrojnih sukoba Parmeniona sa gomilom spartanskih dečaka sa kojima je bio na vojnoj obuci. Svakodnevna borba za priznavanje njegove spartanske polovine (otac mu je bio jedan od junaka Sparte ali je majka bila iz Makedonije) od njega stvara ogorčenog usamljenika, koji igrom slučaja i ponekim uplitanjem vidovite žene Tanis postaje jedan od najboljih vojnih stratega tog vremena čiji je jedini cilj da uništi Spartu. “Koliko svako od nas, izborima koje pravi, stvarno utiče na događaje u budućnosti?” i “Da li iko ima prava da prava izbore umesto drugih ljudi?” su neka od pitanja koja se svo vreme provlače kroz radnju ovog romana.
Čitava knjiga je napisana (ali i prevedena) tako da se vrlo lako čita i svaka strana prosto traži okretanje sledeće. Ko voli istorijske romane, jer je dobar deo događaja opisanih u knjizi istinit, ne treba da preskoči ovaj roman.
Nastavak „Mračni princ“ je u pripremi i treba da stigne do Nove godine.


Primedba:
Dodatne napomene:
Mišljenja čitalaca:
Ime: Dalibor   Zanimanje:    E-mail:
Fenomenalna knjiga.Preporucio bih je svima...
Ime: vesna   Zanimanje: dipl.mas.inz.   E-mail: vesna.seki@gmail.com
odlična knjiga
savršena knjiga,preporučujem svima.

 
Medijska knjižara KRUG, Dalmatinska 107, 11000 Beograd, Tel: +381 11 2401433, 11 3837311, 11 4144918, Fax: , Cell: , E-mail: krug.avala@sbb.rs
Created by